Poslucháči Prešovskej univerzity spustili petíciu proti spoplatneniu štúdia

27.02.2004 Celý región

Petíciu proti spoplatneniu vysokoškolského štúdia na Slovensku začali podpisovať päť minút pred pravým poludním 25. februára poslucháči Prešovskej univerzity...
Petíciu proti spoplatneniu vysokoškolského štúdia na Slovensku začali podpisovať päť minút pred pravým poludním 25. februára poslucháči Prešovskej univerzity (PU) v Prešove. Ide o akciu, ktorú spoločne organizujú študentské časti akademických obcí všetkých šiestich fakúlt PU a občianske združenie Študentská spoločnosť pre politické vedy.

Očakávajú, že vyzbierajú vyše dve tisíc podpisov. V dennej i diaľkovej forme má PU necelých deväť tisíc poslucháčov.
Predseda petičného výboru a podpredseda Akademického senátu (AS) PU Erik Jesenko na tlačovej konferencii pred začatím petičnej akcie nazvanej O päť dvanásť na margo návrhu o študentských pôžičkách a o zmene zákona o vysokých školách (VŠ) povedal, že je diskriminačný. Podľa neho minimálne 50 percent absolventov VŠ odíde do života zadlžených. Návrh nerieši problémy VŠ, ale pláta len diery. Organizátori protestu zrátali, že v tomto roku poslucháčom PU vzrastú mesačné náklady na štúdium asi o 4300 Sk. Ide o školné, ktoré by malo byť v priemere na PU podľa neoficiálnych zdrojov okolo sedem tisíc Sk na semester. Ďalej sú v tom zvýšené náklady na ubytovanie po tom, ak prejde vládny návrh zrušenia štátnych dotácií študentským domovom univerzít. Zdraželi už stravné lístky do menzy. Do tejto sumy nezapočítali nepovinné mesačné odvody do Sociálnej poisťovne, čo je 2139 Sk na študenta.
Michal Šima, podpredseda AS Filozofickej fakulty PU a podpredseda Študentskej internátnej rady PU v tejto súvislosti kritizoval, že dotácia ŠD by sa mala presunúť na účely vyplácania sociálnych štipendií. \"Zvýšenie cien za ubytovanie tak nebude mať za dôsledok zvýšenie jeho kvality, \" poznamenal. Ak dnes študent PU platí mesačne za internátnu posteľ od 500 do 900 Sk, podľa počtu lôžok, a to od dvoch do štyroch, tak po zdražení budú tieto sumy od 110O do 1500 Sk.

(jj)
 

Vyberte región